Fokken en mijn doelstellingen

Op dit moment hebben wij (nog) geen geschikte fokteef

en ligt de fokkerij tijdelijk stil. Chaos van Romatoshoeve is in opleiding voor de IPO certificaten. Zij is al wel beoordeeld op verschillende erfelijke afwijkingen zoals DM en langhaar gen. Heupen, ellebogen en rug zijn geröntgend en zijn door de Raad van Beheer ook allemaal in orde bevonden (HD-a en ED-0).

 

 

Mijn doelstellingen mbt de fokkerij:

De Duitse herder is een multifunctionele hond. Aan de ene kant door zijn bouw en aan de andere kant door zijn karakter. Ook Al zijn de werklijnen en showlijnen de laatste jaren uit elkaar gegroeid het is en blijft 1 Duitse Herder.

Ik zal niet proberen deze uiteenlopende lijnen (showlijn en africhtinglijn) te combineren. Het risico dat je een werkhond zonder karakter fokt of een showhond zonder zijn beroemde uiterlijk is mij te groot.

 

Wat ik wil bereiken:

 

Werklustige gezonde honden;

het karakter van de ultieme werkhond ( een gezonde hond met een gezonde geest in een gezond jasje) vasthouden.

open en vriendelijk

in de loop der jaren de bouw verbeteren.

 

 

Ook in de toekomst zal en wil ik scherp blijven letten op HD en ED, wat toch nog een vaak voorkomende kwaal is. Zowel HD als ED zijn erfelijk bepaald maar ook omstandigheden en voeding kunnen van invloed zijn. Prof. Hazewinkel van de faculteit in Utrecht heeft daar een interessant artikel over geschreven.

Een rontgen opname van bv. een extra ruggewervel of spondylose is nog niet verplicht maar ook dit punt wordt meegenomen in de sportkeuringen die onze honden krijgen.

Ook nu al fokken we conform de regels van de Raad van Beheer en van de rasvereniging (VDH) en zodra de certificering van de fokkerij verder gestalte gaat krijgen zal dit de nodige aandacht krijgen.

De rasstandaard die we zoveel mogelijk nastreven.

 

Zuchtwert nakomelingen kennel van de Wiersdijk

De "zuchtwert" is een fokwaarde schatting en geeft een indicatie voor de gezondheid van de heupen. Hoe vaker er gave heupen in de bloedlijn voorkomen hoe lager het getal gaat worden. Zijn er familieleden en minder goede heupen dan gaat dit getal weer stijgen.De zuchtwert van onze nakomelingen is te checken bij de Duitse SV